Digital markedsføring

Sosiale medier

Sosiale medier

twitter-facebook-linkedin-sosiale-medier

Sosiale medier er ikke et nytt konsept, det har bare fått en ny platform i form av internett. Gamle dagers sosiale medier var for eksempel telefon, hvor «skravlekjerringer» (av begge kjønn) ringte rundt og oppdatert hverandre om mer eller helst mindre interessante ting. Jeg har slekt fra kystsamfunnet i nordnorge. Der har fiskerne i mange tiår hatt sitt sosiale medium i form av walkie talkie som det kommuniseres med mellom båter og husstander. Dette er et åpent «samfunn» i den forstand at alle som er logget på samme frekvens kan delta i eller lytte til samtalene. Disse fiskerne var også en forløper for uinteressante statusoppdateringer. Når man sitter alene i hver sin sjark så får man tydeligvis en trang til å fortelle hva man har spist, eller tenker å spise, som om det skulle være av stor interesse for fiskere flest. Dette konseptet lever videre gjennom sosiale medier, og man kan jo spørre seg om folk i dagens samfunn føler seg ensom i sjarken siden trangen til å oppdatere verden om egne trivialiteter blomstrer som aldri før.

 

Nytten av Facebook og Linkedin

Slik «sjarkblogging» står for et stort volum på sosiale medier, men sosiale medier brukes også mer bevisst for bygge opp nettverk sosialt og profesjonelt, og for å bygge seg en profil innenfor et nettverk. For å bygge tillit til noen i nettverket ditt er det viktig at du opptrer på en måte som gjør at folk stoler på det du skriver. Personer med tydelig tillit i sosiale medier kan bli kuratorer og påvirke andre med det de skriver, deler eller liker.

timthumb.php

Ved å være med i et nettverk som for eksempel fb og linkedin kan man knytte bånd til personer i nettverket sitt. De sterke båndene kan være familie og nære venner, de svake båndene er venner og venners venner. Styrken på et nettverk måles i hvor mange brukere nettverket har. Det er ingen vits å ha mobiltelefon hvis man ikke har noen å ringe til. Ved at man har et sterkt nettverk på sosiale medier kan man knytte bånd med personer man ikke kjenner så veldig godt. Dette kan for eksempel bidra til at du får jobben du ønsker deg. Man deler ikke så veldig mye personlig med de svake båndene, men de kan være med på å få deg opp og fram dersom det er det du ønsker. Noen er også brobyggere innenfor nettverk. Det kan være viktig å finne ut hvem som er brobyggere og står klar med nøkkelen for å åpne døren til den porten du ønsker å komme innenfor.

Vil du være venner med sjefen på Facebook?

venner med sjefen på fb

Man må også ha et bevisst forhold til skillet mellom sosiale og profesjonelle nettverk. Hvor lurt er det å ha sjefen sin som venn på Facebook? En fordel ved å ha sjefen som venn på fb, kan være at han ser dine ferdigheter og interesser. Her kommer det selvfølgelig an på hva du deler på fb. Etter min mening vil det nok ikke være så flatterende for deg med masse fyllebilder som sjefen din kan se. Det kan også føles som om sjefen presser seg inn på ditt privatliv hvis du blir lagt til som venn på fb. La meg si at du er politisk aktiv på fb og støtter et politisk parti som sjefen absolutt ikke liker. Dette kan være med på at sjefen får en torn i siden til deg. Eller at du følger en religion som sjefen din ikke synes noe om. Det kan også være en fordel å være venner med sjefen på fb ved at dere kanskje oppdager felles venner og på denne måten kan knytte sterkere bånd, men sett fra en annen side kan det også være at du er venner med noen på fb som sjefen din absolutt ikke liker. Det er et gammelt ordtak som sier at «dine venner speiler deg». Et annet problem ved å være venner med sjefen på fb kan være at venner poster uheldige bilder av deg, eller skriver noe på veggen din som du ikke vil at sjefen skal se. Det som kan løse dette problemet er at på fb har du en mulighet til å dele folk inn i forskjellige grupper og bestemme hvem som ser hva. Skulle det være sånn at du ikke ønsker å godta sjefen som venn på fb, kan man si at det føles litt privat og at du heller ønsker å være venner på Linkedin.

selfie

Folk er opptatt av hvordan de oppfattes i sosialemedier, en jente på 15 år sa til meg en gang, at hun likte en gutt veldig godt. Han hadde spurt om hun ville finne på noe, men hun hadde takket nei. Jeg spurte hva det var som gjorde at hun ikke ville, svaret var « tror du jeg vil date en som har så lite likes på Facebook?»

hvorfor er det viktig at markedsførere har kompetanse, kunnskap, ferdigheter og holdninger i sosiale medier? 

Som aktør innenfor markedsføring er det viktig å kjenne til sosiale medier og ha et bevisst forhold til bruk av disse. Man må være bevisst på at man kan bygge en sterk profil gjennom sosiale medier, men tilsvarende kan feil bruk føre til at man svekker sin egen og sin bedrifts profil og omdømme. Her vil jeg trekke frem saken angående fotballfrue. Hun har hatt mange unge følgere på bloggen sin. I januar kom det frem at hun redigerer bildene sine og at hun og mannen oppretter falske profiler hvor de forsvarer sitt eget renome. Jeg kan tenke meg at det er lett å gjøre slike ting hjemme i sin egen stue når ingen ser deg, men det blir noe helt annet når andre får vite at du faktisk lyver for dine lesere. Så lett kan det være å ødelegge for seg selv i sosiale medier.

Ved å følge med i sosialemedier og holde seg oppdatert på aktuelle saker, kan man få en oversikt over viktige saker og det som er populært. For å kunne markedsføre produkter eller nå ut med et budskap er det viktig at man har kjennskap til forbrukeren. I den digitale verden skjer det stadig endringer, så innenfor digitalmarkedsføring ser jeg på det som ekstra viktig at man følger nøye med på endringer og det nye som skjer på markedet.

 

 

 

 

4 thoughts on “Sosiale medier

 1. Bra skrevet, Bianca!
  Jeg synes det er spennende at sosiale medier har blitt så viktige i forhold til nettverksbygging. Lurer på hva som blir det neste, da særlig etter LinkedIn!

  1. Takk Tonje.
   Syns det du også har skrevet om sosiale medier er veldig bra, jeg likte spesielt godt innledningen din og det du skriver om bygda. Jeg linker til din side, så folk som er opptatt av dette kan lese noe du har skrevet, som ikke jeg har med i mitt innlegg. http://tonjehelen.com/2015/01/sosiale-medier-til-nettverksbygging/
   Jeg husker helt tilbake til den tiden når vi hadde personsøker, jeg syntes det var skikkelig spennende når stesøsteren min fikk en melding på personsøkeren og hun rigte folk opp igjen. På den tiden var det nesten en James Bond teknologi med personsøker. Så kom mobiltelefoen og man sparte på sms og ringing av den grunnen at det var veldig dyrt. Når man kunne sende bilder med mobiltelefonen tenkte man at nå kan det virkelig ikke bli bedre og dette var kornete, dårlige bilder. Er også spent på hva det neste er etter fb, linkeid, smarttelefon osv….

 2. Kult skrevet, Bianca 🙂 Liker måten du skriver på.

  Fasinerende å høre om hvordan fiskerne kommuniserte før i tiden. Jeg er enig i hva du skriver med at man ikke deler mye personlig med de svake båndene, men på sosiale medier gjør man det. Hvis man ikke gjør det, har man hvertfall en god mulighet til det. Dette kan gjøre båndene sterke.

  Jeg syns du har mange gode poenger om hvorfor man bør eller ikke bør ha sjefen som venn på Facebook. Men jeg mener det man burde ha det. Legger man ut ting sjefen ikke skal se, er det bare å gjøre så sjefen kun ser en begrenset versjon av din profil. Det er for mange fordeler man kan gå glipp av om man ikke har sjefen der. Jeg tror ikke vennene dine gjenspeiler det på Facebook, da folk flest har mange hundre Facebook-venner.

  Jeg er enig i at markedsførere burde ha kompetanse, kunnskap, ferdigheter og holdninger i sosiale medier. Her mener jeg også de burde vite om alle de forskjellige annonsemulighetene i tilegg til hvordan man kan nå ut organisk.

  Stå på videre 🙂

  Hilsen
  Aleksander

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *