Uncategorized

#hjelmsveis sin bruk av sosiale medier

Hvordan ble #hjelmsveis gjennomført?

I følge Porter er det viktig at man tar en posisjon i markedet. Dette har Sunnaas gjort ved at de er eksperter på rehabilitering av personer som har blitt skadet, på denne måten oppnår de troverdighet når de kommuniserer ut sitt budskap. Kan ikke se for meg at en butikk som selger hjelmer ville fått like stor oppslutning og engasjement som det Sunnaas har oppnådd.

For å gjøre kampanjen #hjelmsveis synlig ble det en pangstart på God morgen Norge. Etter dette begynte nøkkelpersoner å dele informasjon angående kampanjen på forskjellige plattformer i sosiale medier. Kampanjen har gjort seg synlig på plattformer som Facebook, Instagram, Twitter, Tv og aviser. Det man ønsker er en «snøballeffekt», men hvordan oppnår man dette? I forbindelse med denne kampanjen har det vært å lage morsomme videoer som folk ønsker å dele, skrive fengende blogginnlegg som andre vil lese og dele, ha en plattform hvor folk kan dele bilder av seg selv og andre med hjelm.

 

Forbilder som et virkemiddel

I følge Robert Cialdini sitt prinsipp «sosialebevis», tar vi etter de vi ser opp til. Kjente personer har postet bilde av seg selv inn på «hjelmsveis».

Lene
Lene Alexandra, bildet er kopiert fra Facebook siden til «hjelmsveis».

 

Hva er grunnen til at folk deler ?

#hjelmsveis er bygget på delingsøkonomi, men hva er egentlig grunnen til at folk deler «gratis» med andre i sitt nettverk eller utenfor et nettverk? Her tror jeg det bygger mye på, at man føler seg verdifull når andre får nytte av det man deler. Vi liker å føle at vi kan hjelpe andre.

 

Hvilke kanaler ble benyttet i kampanjen #hjelmsveis?.

Facebook

Bildet er kopiert fra Facebook, siden til hjelmsveis

 

Brukertall fra ipsos viser at 3,2 millioner i Norge, har en facebook profil. Disse tallene viser hvor stor plattform Facebook er. Selv om dette er en stor plattform er det ikke sikkert at all kommunikasjon på Facebook vil føre til en handling eller vekke oppmerksomhet. Det man kan se ut fra undersøkelser er at kun 6% får opp statuser fra den bedriften man følger.

 

Statestikk fra Ipsos.

 • 8 av 10 bruker facebook hver dag.
 • I gruppen mellom 18 og 29 år, har 93% en profil.
 • 2 av 3 over 60 år har en fb profil.
 • Viss overvekt av kvinner.
 • Kvinner bruker facebook litt mer enn menn.
 • Fra 40 år og oppover er det flest kvinner.
 • Unge deler ikke så mye som før, man kan se at mange unge lukker sin profil.

Hvem er det som bruker facebook?

 • De fleste fra 13 år og oppover, du kan finne bestemoren din på facebook
 • Bedrifter
 • Privatpersoner
 • Begge kjønn
 • Hele landet
 • De fleste som har tilgang til internett, pc og et land som godkjenner facebook

Hvilke styrker har Facebook i forbindelse med #hjelmsveis

I forbindelse med #hjelmsveis har det blitt opprettet en gruppe inne på Facebook for å synliggjøre kampanjen og etablere relasjoner. En stor fordel ved å dele informasjon via en gruppe på Facebook er at denne markedsføringen er gratis. Hjelmsveis er en åpen gruppe hvor alle kan dele, kommentere eller like det som blir delt. Sunnaas har oppfordret folk til å dele video og bilder av seg selv med hjelm. Ved at det er lett å engasjere seg og dele kan man oppnå en «snøballeffekt». Det har også blitt delt artikler med fengende tekster fra virkeligheten, som har ført til at folk har likt eller delt budskapet videre. Ved at det blir delt historier fra virkeligheten, kan folk kjenne seg igjen eller få en medfølelse med den som forteller sin historie. » Mannen i gaten» sitter ikke hjemme og søker opp historier angående folk som har skadet seg uten å bruke hjelm, eller besøker Sunnaas for å se på de som har skadet seg. Vi har en tendens til å tenke at, det skjer «naboen, men ikke meg».

Man kan også komme i direkte kontakt med Sunnaas og kommentere på bilder, video og lenker som har blitt delt. Det har også blitt laget morsomme videoer av privatpersoner for å fremme viktigheten av å bruke hjelm.

Hva ville jeg forandret ved Facebook profilen til hjelmsveis?

Når man poster et bilde må det godkjennes av hjelmsveis før det vises på siden. De velger ut noen videoer og bilder som blir vist. Ved at man gjør det på denne måten opplever ikke den som poster bildet at det blir delt i sanntid. Dette er med på å begrense følelsen av at man deler et bilde på siden. Det er heller ikke sikkert at bildet man deler blir vist. Sett fra en annen side vil man ikke at mange bilder fra privatpersoner skal skygge for viktige saker som hjelmsveis selv deler. Dette kunne man løst ved at innlegg som hjelmsveis poster, blir fryst øverst på siden.

Effekten av å bruke Facebook.

I en slik kampanje som dette er det vanskelig å måle en direkte effekt. For å undersøke dette måtte man gjort en undersøkelse over tid og målt eventuelle endringsholdninger i befolkningen. Man kan få et lite innblikk i engasjementet via likes og delinger på Facebook. De fleste bildene og videoene har flere likes enn 50, en video fra en hjerneforsker har blitt delt hele 140 ganger. Dette ser jeg på som et godt tall, men det er vanskelig å vite konkret hva man kan beregne som bra eller dårlig ved antall delinger og likes.

Hvordan brukte #hjelmsveis, Instagram?

Ved å gi navnet #hjelmsveis, til kampanjen viser man tydelig at man kan poste bilder på Instagram. De fleste i dag har kjennskap til Instagram og vet at man kan dele bilder der under forskjellige «#». I løpet av kampanjeperioden ble det opprettet en konkurranse, det bildet med flest likes kunne vinne en hjelm. Ved å ha en konkurranse trigger man folk til å dele bilder,

 

Det har blitt opprettet en konkurranse på Instragram, hvor det bildet med flest likes, vinner en hjelm. For å tiltrekke seg flere i konkurransen på Instagram, har de postet informasjon angående konkurransen på Facebook. Det er på denne måten vi kan knytte de forskjellige kanalene sammen. Alle som er innom Facebook, gruppen kan dele bilder, video og lenker videre på sin egen Facebookprofil. Ved å ha denne muligheten kan man skape en «snøballeffekt».

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *