14 thoughts on “Diskusjon

  1. Jeg er enig med deg Cecilie. En venn jeg har på Facebook, la ut opptaket til VG Tv og mente det de hadde gjort var fryktelig. Fulgte med i kommentarfeltet hennes på hva folk skrev angående denne saken. En del mente at det var å svekke ytringsfriheten til folk. HALLO i luken, de får jo virkelig ytret sine meninger når VG TV ringer dem. Da har de muligheten til å si alt de mener om denne saken. Det irriterer meg litt med folk som skriver utrolig mye «dritt» i kommentarfelt, men tør de å si det de mener høyt? Burde ikke folk regne med at det blir reaksjoner på det de skriver og ytrer? I hvert fall når man ytrer ting som «jeg har feriehus ved middelhavet, og disse båtflyktningene forurenser vannet».

 1. Du skal selvfølgelig stå for det du skriver på nett og spesielt det du ytrer i det offentlige rom, som VG. Så sånn sett synes jeg det er greit at de gjorde det de gjorde. På en annen side synes jeg han journalisten kanskje kjørte noen av dem litt hardt. Tror dette kan ha skremt mange til å være mer forsiktige neste gang de skriver, så håper kanskje det har skremt noen nettroll, selv om dette også kan skremme folk til å delta i diskusjoner generelt og skade VG.

  1. Tonje, det er noe jeg også har tenkt på, at folk ikke føler seg trygge når de kommenterer. Det var ganske grusomme og uvitende ting disse menneskene hadde skrevet. Det er lettere å slenge dritt på nettet enn å si det direkte til en person. Det kan nesten virke som om normal høflighet og oppdraglese forsvinner på nettet. Samtidig som jeg syns det er veldigt viktigt med et sted hvor alle tør å si sine meninger.

 2. Når du ytrer dine meninger i det offentlige rom, som for eksempel i sosiale medier, ytrer du disse meningene fordi du mener dem og ønsker å bringe ditt budskap videre. Da må man også kunne stå for det man har sagt og kunne begrunne kommentaren/kommentarene uavhengig av hvem det er som spør deg.
  Derfor mener jeg at VG-tv har gjort en fantastisk jobb og et bra initiativ, fordi er tydelig at disse «nett-trollene» overhode ikke eier kunnskap nok om saken de krenker og faktisk er rasistiske overfor. Når VG-tv ringer opp disse, er det forståelig at de blir tatt «litt på senga» av den grunn at dette ikke blir gjort til vanlig, men man skal uansett måtte står for det man skriver eller sier i offentligheten, og sosiale medier er definitivt et godt eksempel på et offentlig sted med mange meninger.
  I slike situasjoner kan man også begynne å lure når man ser at de som blir ringt opp, faktisk presterer i «å legge på» eller si at «dette er det ingen som har noe med». Jo, det er lov å stille spørsmål og ønske en forklaring på et budskap som overhode ikke gir noen mening og som tydelig viser mangel på kunnskap og kompetanse!

 3. Det er jo ikke noe nytt at trollene får fri utfoldelse når de sitter bak en skjerm. Som Samira sier så blir de «tatt på senga», for det er vel ingen som forventer at det de skriver i et kommentarfelt skal få konsekvenser eller bli fulgt opp. Det er fri utfoldelse, på godt og vondt og en del av meg synes dette var et genialt påfunn fra VGTV.

  Når det kommer til mangel på informasjon og kompetanse, er det jo faktisk en av dem som innrømmer at hun har tilegnet seg mer kunnskap ang. saken og derfor ikke mener det hun skrev lenger, og det synes jeg også er fair enough.

 4. Når journalistikken endres fordi historie blir fortalt av fellesskap, blir kvalitetssikring enda viktigere. Kvalitetssikringen kan vel imidlertid ikke ta høyde for at voksne og myndige mennesker som deltar med ytringer på offentlig arena, kanskje ikke er i stand til å se konsekvens av egne handlinger. Det redaktøransvaret må folk ta selv. Ja, det er jo helt naturlig, men vi som deltar med ytringer i kommentarfeltet bør ta et personlig redaktøransvar – for egne ytringer. Det innebærer at vi av og til bør stoppe opp og tenke, hva slags ytringer vil jeg stå for? Vi må altså bli enige med oss selv om dette er noe vi står inne for og som er verdt å offentliggjøre….

 5. Et annet poeng er at utvisking av skiller er en trend ny teknologi og økt likeverd fører med seg. Skiller mellom dem som er komfortable med utviklingen, og dem som ikke er det. Vi har lenge snakket om det analoge livet versus det digitale livet. Mellom det livet vi lever på nett, og det livet vi lever utenfor nett. En språklig distinksjon med utspring i et visst behov for fortsatt å skille dette fra hverandre. Forkortelse IRL – in real life-,har vært mye brukt på dette skillet. Et begrep som på mange vis nedgraderer nettbruken til noe annet enn det virkelige livet.Slike språkskiller vil etterhvert miste sin funksjon fordi de ikke harmonerer med hvordan vi oppfatter livene våre. Nettkommunikasjon med andre mennesker er for mange av oss allerede en del av de virkelige livene våre – ikke et «liksomliv» på siden av det «ordentlige»..

 6. Tidligere i dag tenkte jeg at det var urettferdig å presse de som kommenterer til å forsvare seg øyeblikkelig, i stedet for å møte dem på egen arena hvor de kunne få tid til å gjøre research og forsvare seg. Det som derimot er tilfellet, er at de har ytret sin mening i forhold til en sak, og denne meningen står for seg selv. Det er VGTVs fulle rett å stille seg kritiske til kommentarene.

 7. Jeg er enig med mange over her. Som Samira poengterer, er det veldig underlig at menneskene bak de utenksomme kommentarene gjerne legger på røret når VGTV ringer. Det sier meg at de ikke kan stå for det de har skrevet. Jeg synes også at VGTV har gjort en kjempejobb i å få frem disse nettrollene som frem til nå (?) har trodd at de kan gjemme seg bak tastaturet og skrive akkurat hva de vil uten å ha gjort reseach før de uttaler seg. Det hadde vært samme sak om de hadde ringt opp noen som hadde postet en motsatt kommentar. Som Cecilie Staude påpekte i forelesning, så er det en utfordring, men riktig at man skal fremstå som samme person både i det offentlige og det digitale rom. Man må stå for det man sier, om man ikke har gjort research før man kommenterer på en nyhetssak, bloggpost etc. så er det noe man har ansvar for selv. Er det riktig å skåne mennesker som snakker før de tenker, ved å gi de en ekstra sjanse til å «pynte» på kommentaren de har skrevet?

  Interessant at du tar opp denne diskusjonen Bianca! Jeg synes dette er et tema som bør få mer oppmerksomhet fremover 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *