Digital markedsføring

Foredrag med Carl Størmer

Vil skrive et lite referat fra et foredrag som Carl Størmer holdt for oss på Markedshøyskolen. Etter min mening er dette noe av det beste foredraget/forelesningen vi har hatt siden jeg begynte å studere markedsføring. Det første vi får beskjed om når forelesningen starter er at vi ikke får benytte oss av pc til å ta notater. Carl vil at vi skal  ha fullstendig fokus og oppmerksomhet på det han han forteller om, og ikke bli forstyrret av andre elementer. Det er av denne grunnen ganske vanskelig å skrive referat fra forelesningen, men jeg skal skrive ned det jeg husker. 

 

Først vil jeg introdusere Carl Størmer for dere som leser dette innlegget.

Carl Størmer
Carl Størmer

Carl Størmer har to mastere, en i business fra Columbia University og en master i musikk fra Manhattan School of Music. Han har blant annet jobbet som Markedsdirektør for flyselskapet Norwegian. Norwegian kan blant annet takke Carl Stormer for sin suksess med å nå ut til kunder på nettet. Før i tiden bestilte vi flybilletter over telefon, dette er selvfølgelig tidkrevende og man må ha mange ansatte for å ta imot bestillinger  fra kunder. Carl kom opp med en ide som gjorde at alle trodde det hadde rablet helt for han. Carl hadde lagt merke til at mange av flyvningene til Norwegian hadde tomme seter. Han kommer opp med en ide om at de som skal ut å fly kan gi bort en billett gratis. Det blir ikke reklamert for disse gratis billettene utenom at de som har bestilt billetter får en gratis billett. Konseptet er at folk sender  invitasjonen til venner og denne kvelden er Carl i et middagsselskap, det han oppdager er at ni av ti som sitter rundt bordet hadde fått denne invitasjonen på mail. Denne markedsstrategien hadde enorm suksess og økte bestilling av flybillett over nett med 80 %.

Carl Størmer har også spilt mange år i jazzbandet The Real Thing. Dette er noe som gjør foredraget til Carl veldig spennende, han blander musikk og forretningsforståelse. Aldri hadde jeg sett en link mellom to så forskjellige ting som musikk og forretning. Nå sitter jeg igjen med en helt annen forståelse og musikken er nettopp en av grunnene til at Carl Størmer har lykkes så godt i næringslivet.

 

Carl Størmer sine fem punkter

En dag tenkte Carl, på hva det er han vil med sitt eget liv og hvordan han vil leve livet sitt på best mulig måte. Da satt han seg ned og tenkte ut fem punkter som han ville jobbe mot og disse punktene føler han nå at han har oppnådd

Punktene er:

  1. Lære noe nyttig
  2. Merverdi med noe jeg er god på
  3. Ha en andel av egen verdiskapning
  4. Like jobben min – meningsfull
  5. God balanse med hele livet

I dag lever Carl av sin lidenskap, han driver et eget firma som heter Jazzcode. I denne jobben holder han foredrag for folk innenfor næringslivet.

 

Komplekst og komplisert.

Noe av det første han spør oss om er forskjellen mellom, komplisert og kompleks. Det er ingen i klassen som kan svare på dette spørsmålet. Han skildrer dette ved å tegne opp et bord som det sitter tre mennesker rundt. Ved at disse menneskene bare sitter rundt bordet er det komplisert, men hvis noen skripter samtalen de skal føre seg imellom blir det komplekst. Det er mange måter man kan nå frem til en løsning på. Ved at samtalen blir skriptet kan man komme direkte og ryddig til målet, men hvis man kan snakke fritt vil man kanskje komme opp med en enda bedre løsning.

 

Veien mot et mål

geit i et tre

Carl trekker også frem at det er mange måter i livet man kan komme til et mål på. Noen oppnår målet sitt raskere enn andre, mens noen fortsatt ikke vet hva målet er når de er 30 år. Han sier at vi skal se for oss et tre, hvor stammen er grunnpilaren i livet noen blir værende ved denne stammen, mens andre ønsker å klatre høyere opp i treet. Det er ikke sikkert vi vet dirkete hvor vi skal gå, men livets veier har mange grener. La meg si at du ønsker at ditt liv skal være høyt opp på venstre side i et tre, ha dette i bakhodet når du tar et valg og hold alltid litt til venstre på din vei. Hvis du ikke gir opp, men er sterk vil du antagelig til slutt nå høyest opp i den venstre grenen. Noen finner kanskje ut at dette ikke er et riktig tre, da kan de enten klatre ned fra treet og begynne helt på nytt eller bare hoppe fra midten av et tre over i et annet tre.

 

Å skyte blink

Tegnet av Tonje Helen Danielsen
Tegnet av Tonje Helen Danielsen

Når man ønsker å oppnå et mål i livet kan man sikte og skyte blink med en gang. Vil trekke frem den skriptede samtalen rundt bordet. Samtalen er skriptet, de skyter midt i blinken og har oppnådd sitt mål. Men noen ganger kan det være lurt at man skyter med hagle og treffer litt rundt mål før man treffer direkte inn i blinken. Ved at man ikke er skriptet, men har en frihet i det man gjør og kan diskutere vil man kanskje komme opp med en enda bedre løsning når man skyter dirkete inn i blinken.  Liver er ikke sort/hvitt og det finnes flere løsninger på et problem eller det man ønsker å komme frem til.

 

Samarbeid

Når man jobber i i team sammen med andre er det viktig at man kan stole på den andre i rommet. Dette forklarer Carl ved at når han spilte konserter er en del av konserten øvd inn på forhånd, mens en del er improvisasjon. En og en musiker fikk sin tid i rommet til å være forbilde og skinne, da er det viktig at de andre følger etter og lytter til denne personen. Han er også inne på at det er ekstremt viktig å lytte til de andre i rommet. Dette er også noe vi har hatt om i forhandling og påvirkning. For å bli en god selger eller god i forhandlinger er det ekstremt viktig at man også kan lytte. En ting som Carl også sier er at i når man jobber her og nå i sanntid trenger ikke alt å være 100% perfekt, men 80% er mer enn nok. Dette er noe jeg selv kjenner igjen fra jeg har spilt teater. Hvis vi glemmer en replikk på scenen må vi ikke vise dette, men gå videre og fort komme opp med en annen løsning.

 

Smultringen

Dette var et tema som jeg syntes var utrolig spennende. Hvis vi jobber på et samlebånd på en fabrikk og samlebåndet går så fort at vi knapt klarer å henge med er hodet fullt. Da klarer vi ikke å ta inn noe annet i rommet enn å jobbe fort på samlebåndet. Det han vil frem til her er at hvis vi i en bedrift får alt for mye å gjøre klarer vi ikke å tenke utenfor de oppgavene vi har. Begeret vårt er rett og slett fult, dette kan føre til stress og at vi ikke har det bra med oss selv. Hvis vi har fått en passe mengde oppgaver har vi muligheten til å forbedre oss og tenke ut av boksen. Vi må rett og slett ha plass i hodet vårt til å være innovative. Hvis vi er lesset ned med oppgaver klarer vi bare å se de oppgavene og ikke løsninger som eventuelt ligger utenfor som er bedre.

 

Takk for en spennende forelesning

Dette er mine tolkninger av forelesningen, kan være noen har oppfattet det han har sagt på en annen måte.

 

 

9 thoughts on “Foredrag med Carl Størmer

  1. Det var et veldig spennende og annerledes foredrag! Veldig interessant og bra du har skrevet referat, og selvfølgelig veldig hyggelig at du ville bruke tegninga mi, haha 🙂

  2. Bra innlegg om en veldig bra foredragsholder! Skjønner godt at du som student ble inspirert, og må berømme Campus Kristiania som har klart å få en internasjonalt anerkjent foredragsholder av det kaliberet på besøk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *